153 lakástűz az első negyedévben Pest vármegyében

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2023 első negyedévében összesen 153 otthon jellegű tűzhöz riasztották a Pest vármegyei tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 5-en vesztették az életüket, 10-en füstmérgezést szenvedtek. A statisztikákból is látszódnak, hogy leggyakrabban idős emberek válnak a tüzek áldozatává. Ezért különösen fontos az ő otthonaikat füstérzékelőkkel felszerelni.

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 97 órára volt szüksége a tűzoltóknak, az égő épületekhez 377 tűzoltójármű vonult. A három hónap alatt összesen 3066 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az 153 lakástűzből egyik ingatlanban sem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az első negyedévi lakástüzeket vizsgálva megállapítható, hogy az esetek 18 százaléka a kéményben keletkezett. 7 épület oltásakor gázpalackok nehezítették az oltást. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Terület szerint a legnagyobb tűz február 22-én Ráckevén, a Becsei úton történt, ahol egy százhetven négyzetméteres lakóház tetőszerkezet égett. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek a ház tetőszerkezete már teljes egészében égett, a tűz átterjedt a főépülettel egybeépített melléképületre is, amiben egy gázpalack felrobbant. A lángokat a ráckevei önkormányzati, a kis-szigeti, a délegyházi önkéntes és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átvizsgálták a kiégett épületeket. Az ingatlan lakhatatlanná vált, az ott élők rokonokhoz költöztek.

A leghosszabb beavatkozás február 09-én történt Csobánkán, az Akácos utcában. Itt egy kilencven négyzetméteres családi ház mellé épített terasz gyulladt ki, ahonnan a lángok átterjedtek az épület tetőszerkezetére is. A lángokat a pomázi és a szentendrei hivatásos tűzoltók oltották el több vízsugár segítségével. Az oltást nagyban nehezítette, hogy az épület szigetelésére szalmát használtak. A tűz végleges oltásához közel 7 órára volt szükség.

Az első negyedévben a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálata 28 helyszínen átvette a tűzoltás irányítását, 6 esetben indult eljárás a tűz keletkezésének okának kivizsgálására.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Az első negyedévben 19-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. Ezek során 10 ember szenvedett mérgezést a mérgező gáz miatt. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni.

Borítókép: FKI
Forrás: Katasztrófavédelem

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.