4000 gyermek nyaralhatott a Karitász gyermektáboraiban országszerte

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövetének részvételével zajlott 2023. augusztus 30-án a Karitász „Vár a nyár!” programzáró eseménye. A korábbi évekhez hasonlóan közel 4000 olyan gyermek nyaralhatott ingyen a Balatonnál, akik szociálisan nehéz helyzetben élő családokból származnak. Sokan közülük életükben először szerezhettek táborozós élményeket.

Június elején egy különleges héttel indultak a táborok Balatonakalin, az Országos Központ két éve megnyitott táborhelyén: délvidéki rászoruló gyermekek mellett kárpátaljai menekült gyermekcsoportok is érkeztek a magyar tengerhez. A nyár folyamán aztán hétről hétre újabb csoportokat fogadott a segélyszervezet az ország minden részéből. Az egyházmegyei Karitász központok, a különböző plébániai Karitász csoportok, valamint a Felzárkózó települések program munkatársai sok önkéntessel karöltve végezte a szervezést. Nélkülük nem tudna hatékony munkát végezni a Karitász, hiszen ők azok, akik elsőként kapcsolatba lépnek a szorult helyzetben lévő családok csemetéivel, akik számára nem csak fizikailag van elérhetetlen távolságban a Balaton.

A „Vár a nyár!” kampány ünnepélyes zárása egy olyan turnus idejére esett, ami különleges szolgálatot tartogatott a Karitász számára: egy közép-ukrajnai kicsiny városból buszozott Balatonakaliba negyvennégy fiatal, hogy két hétre kiszakadjanak a háborús hétköznapokból. Családjaik férfi tagjai közül sokan most is a harctéren vannak. Écsy Gábor, országos Karitász igazgatója megnyitó beszédében a hímzett ünneplőbe öltözött gyerekeket és kísérőiket köszöntötte elsőként és Herczegh Anita asszony is hozzájuk intézte szavait. A Karitász jószolgálati nagyköveteként kiemelte az Atlétikai VB-n szerzett élményeit. „A női magasugrás versenyszám döntőjét láthattam élőben. A győztes egy ukrán hölgy, Jaroszlava Mahucsik volt, akinek érezhetően az egész stadion szívből szurkolt és nagyon örült a győzelmének. Együtt ünnepeltük a győzelmét, és ebben a drukkolásban az is szerepet játszott, hogy tisztában vagyunk vele, hogy az ukrán sportolóknak mennyivel több nehézséggel kell megküzdenie a felkészülés során, mint más országokból érkezett versenytársaknak. Akárcsak az Utam az iskolába című film hőseinek, akiknek küzdelmes az útjuk az iskolába. Elmondta, hogy „A dokumentumfilmből érződik, hogy az iskola nagyon sok gyereknek talán kényszer és természetes szükségszerűség, de ennek a négy bemutatott gyermeknek egy vágyott cél, egy szeretett hely, ahová minden nehézség leküzdése árán, de el szeretnének jutni. Kívánom nektek gyerekek, hogy ne kelljen ilyen nehézségekkel megküzdenetek, és ezért szeretnénk minden segítséget megadni nektek, hogy öröm legyen az iskolakezdés.”

Grexa Liliána, Ukrán Nemzetiségi Parlamenti Szószóló kiemelte, hogy „Nincs is olyan család Ukrajnában, aki nem érintett a háborúban, hiszen az édesapák, a testvérek a fronton vannak és ezek a gyermekek kitartanak Ukrajnában. Most azt a lehetőséget kapták, hogy eljöjjenek Magyarországra és egy picit itt felüdüljenek.” Az Ukrán Nemzetiségi Szószóló mesekönyveket hozott ajándékba a táborozóknak, amit az Országos Széchenyi Könyvtár, a Móra Könyvkiadó és a Petőfi Irodalmi Ügynökség összefogásával nyomtattak ki többezer példányban, hogy a háborús helyzetben élő családoknak kedveskedjenek. Mind a negyvennégy Balatonakalin pihenő fiatal kapott egy könyvet az iskolatáska, higiéniai csomag és a tanfelszerelés mellé. Az útravalóul szánt ajándékokat Kontrát Károly, a Veszprém vármegyei 2.sz körzet országgyűlési képviselője és Dr. Téglásy Pál, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács titkára segített kiosztani Herczegh Anita asszonynak. Az ukrán csoport kísérői hálásan köszönték meg, hogy Balatonakalin töltekezhetnek: „Messzi tájakról érkeztünk, a szép Ukrajnából és nagyon szeretnénk megköszönni, hogy fogadtak minket. Szeretnék mindenkinek és mindenki családjának minden jót kívánni: egészséget, boldogságot, a Szűzanya védelmét és Isten oltalmát.”

A Katolikus Karitász nem csak a nyaraltatásban segíti a családokat, hanem a „Legyen öröm az iskolakezdés” elnevezésű programon keresztül évről évre közel 10.000 gyermeknek mozdítja elő a sikeres tanévkezdését. 16 egyházmegye összesen 800 településén fut a programjuk. Az itt élő srácok gyakran megfelelő eszközök, ruházat és tanfelszerelés nélkül kezdik el az iskolát, és a bennük rejlő tehetség kiaknázatlan marad, mert nincs lehetőségük korrepetálásra vagy a fakultatív órákra járni. Ezen igyekszik változtatni a segélyszervezet: iskolai felszereléseket adományoz, különórákat szervez nekik, az önkéntesek pedig személyes jelenlétükkel tanév közben is folyamatosan tartják bennük a lelket, és szükség szerint segítik őket.

Fotók: Lambert Attila, Magyar Kurír

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.