372 centiméterrel tetőzött a Duna Szentendrénél

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az elmúlt hétvégén jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna ausztriai vízgyűjtő területén, ennek hatására kisebb árhullám indult el a folyón. Bár a vízszint napokon belül több métert emelkedett, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság mérései szerint szeptember 2-án éjjel 372 centiméternél következett be a tetőzés.

Augusztusban hosszú heteken át igen alacsony volt a Duna vízszintje Szentendrénél, augusztus 26-án volt a negatív csúcs, akkor néhány órán keresztül 26 centimétert mutatott a mérce. Az árhullám még augusztus 28-án érte el a várost, 37 centimétert rögzítettek akkor a rendszerbe, majd először lassan, majd augusztus 30-tól már gyorsabb ütemben, óránként 6-7 centimétert változott a vízszint.

Amíg augusztus 30-án reggel 6 órakor 100 centimétert, augusztus 30-én reggel 6 órakor már 257 centimétert, szeptember 1-jén 6 órakor 347 centimétert mértek. Szeptember 2-án reggel 6 órakor az éjjeli tetőzéshez képest „már csak” 371 centimétert rögzítettek, vagyis már egy centiméteres apadásról számolhatunk be.

(Forrás: Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, vizugy.hu)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.