Felavatták Pollack Mihály parcellakövét és megújult síremlékét Tahitótfaluban

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A 250 éve született csodálatos magyar építész, Pollack Mihály parcellakövének avatásán és megújult síremlékének átadásán vehettem részt, Tahitótfaluban a Nemzeti Örökség Intézete, a Magyar Nemzeti Múzeum és Tahitótfalu képviselőnek társaságában – számolt be a minapi ünnepségről közösségi oldalán Dr. Vitályos Eszter.

Pilis-Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője közölte: számára szimbolikus ez az együttlét, jelzi, hogy milyen általános elismerés, tisztelet és hála övezi mindmáig egyik legnagyobb magyar építészünket.

„Nem kérdés, hogy Pollack Mihály volt az egyik legnagyobb magyar építész, hiszen élete fő műve a Magyar Nemzeti Múzeum épülete. Külön megható belegondolni abba, hogy Pollack Mihály síremlékét, tanítványa Ybl Miklós építette. És a sor tovább folytatódott!” – ismertette.

A politikus azt is közölte, hogy Hauszmann Alajos főműve a budai Királyi Palota, melynek tervezését Ybl Miklós személyes ajánlása nyomán, előbbi 1891-es halálát követően ő vette át.

„Hauszmann tanítványa közé tartozott Alpár Ignác, legismertebb műve a Vajdahunyad Vára néven ismert épületegyüttes. Pollack Mihály – Ybl Miklós – Hauszmann Alajos – Alpár Ignác! Micsoda fenséges névsor! Micsoda elmék, micsoda géniuszok – munkájukkal milyen nagymértékben határozták meg Magyarország mai arculatát is. Itt és most számomra a legfontosabb a köztük lévő mester-tanítvány kapocs, annak a felismerése, milyen sokat jelent ez az életben!” – tette hozzá.

Dr. Vitályos Eszter szerint látnunk kell azt is, hogy a tudás generációkról generációkra hagyományozódik: az alapja ugyanaz a hit és szenvedély, de minden korban új és új arcát mutatja nekünk.

„Azt gondolom, ezt hívják kultúrának, és azt is gondolom, egy társadalom szövete annál erősebb, minél több ilyen gyönyörű szálból szövődik össze. Köszönöm szépen Tahitótfalu vezetésének és lakóinak, hogy ilyen méltó módon, ilyen aktívan, ilyen mély tisztelettel és érezhető szeretettel ápolják a nemzet nagyjának emlékét – ezt a tiszteletet fejezi ki a mai ünnepségünk is. Ezzel a hozzáállással segítik elő a legfontosabbat, hogy az új generációk, a mai fiatalok számára igazi értékrendet jelentsen Pollack Mihály neve. Ez a munka, a nevelés egy újabb szál, egy újabb erős szál társadalmunk szövetében, ezért nem lehet eléggé méltányolni a tahitótfalusiak munkáját!” – jegyezte meg.

(Forrás és fotók: Dr. Vitályos Eszter közösségi oldala)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.