Váci iskola szerezte meg a Technikumi Rangsor első helyét

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Közzétették a Technikumi Rangsor 2024 TOP 100-as listáját, melynek első helyét a Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium szerezte meg – írja az ikk.hu.

A cikkben szerepel, hogy a toplista a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és Oktatási Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült.

Az ikk.hu oldalon azt is írják, hogy a rangsor az adatok rendelkezésre állása függvényében 2023-as (pl. beiratkozó tanulók 8. évfolyamos érdemjegyei, bemeneti kompetenciamérés, érettségi eredménye stb.) és 2022-es adatok (SZIR-STAT digitális eszközhasználatra vonatkozó adatai) felhasználásával készült.

A rangsor összeállítása hat összevont mutató – a szakképző intézménybe beiratkozó tanulók előző tanév végi tanulmányi eredménye, a kilencedik évfolyam megkezdésekor megírt bemeneti szakképzési kompetenciamérésen elért eredménye, az évfolyamot sikeresen teljesítők aránya, a technikum tanulóinak érettségi vizsgaeredménye, az intézmény teljes munkaidős oktatóinak az oktatói összlétszámukhoz viszonyított aránya, valamint az intézmény digitális eszközellátottsága – alapján történt. A végeredményt az egyes mutatók normalizált skálán elért pontszáma adta. Az elméletileg elérhető maximális összesített pontszám 100 lehet. A rangsor az intézmények szintjén készült, összesítve az egyes feladatellátási helyekre vonatkozó adatokat.

A közlemény szerint a Technikumi rangsorban szereplő intézmények átlagos teljesítménye 2024-ben összességében javult a 2023-as rangsorhoz képest. Jobb lett a bejövő tanulók bemeneti kompetenciamérési átlaga a szakképzési kompetenciamérésben, javultak az érettségi eredmények, továbbá csökkent a bukások aránya. Ez összességében a szakképzés és ezen belül a technikumba bekerülő tanulók javuló teljesítményére utal.

Az első ranghelyet a Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium szerezte meg 92,16-os összesített átlaggal. A Váci SZC I. Géza Király Közgazdasági Technikum 19., a Váci SZC Petőfi Sándor Műszaki Technikum, Gimnázium és Kollégium 87. lett

(Forrás: ikk.hu)

(Borítókép: Váci SzC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium Facebook)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.