Shenxian Kulturális Öröksége – Henan Zhuizi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Shandong tartományi Shenxian megyében, Shibalipu város Qianlizhuang falujában található Henan Zhuizi Opera Együttes vezetője Xu Qiuju, a Qiao Iskola negyedik generációs örököse. Az együttes egész évben előadásokat tart Shenxianban, Yangguban, Hezeben, Liaochengben, Liangshanban, Jinanban a Shandong tartományban, valamint Fanxianban, Qingfengben, Nanleben, Puyangban a Henan tartományban, élvezve a helyi közösségek széles körű népszerűségét. Helyi nyelven Zhuizi Shu, Jianban Shu vagy Xiangban Shu néven ismert, a Henan Zhuizi egy Henan tartományban eredetű narratív éneklési forma, mely népszerű Henanban, Shandongban, Anhuiban, Pekingben és Tianjinben.

Az előadások tipikusan egy szólóénekest jelentenek, aki a bal kezével egy tan fa vagy datolyafa klapogóval játszik éneklés közben. Vannak duett előadások is, ahol az egyik személy a klapogóval, a másik cintányérok vagy dobokkal játszik. Néha az előadók Zhuizi qin-t játszanak éneklés közben. Xu Qiuju szerint a Henan Zhuizi történelme több mint száz évre tekint vissza, és három fő iskolára oszlik: Qiao, Cheng és Dong. Az utóbbi években Xu Qiuju, elkötelezve az művészeti forma megőrzése és fejlesztése iránt, öt tanítványt vett a szárnyai alá, fáradhatatlanul oktatva szóval és példával.

Létrehozott egy quyi együttest, amely ezekre az öt tanítványra épült, rendszeresen fellépve Liaochengben, Jinanban és más helyeken. Az új produkciók közé tartozik a „Kong Fansen”, a „Hozomány Követelés”, a „Kínai Álom”, a „Javítóintézet”, a „Győzködj Anyát”, az „Uncle Wang Megtakarítása”, és több más új mű. Az együttes részt vett provinciális, városi és megyei quyi előadásokon, és különböző díjakat kapott. 1997-ben az „Uncle Wang Megtakarítása” a CCTV-n jelent meg; 2021-ben Xu Qiuju, mint kulturális önkéntes, ismét a CCTV-n lépett fel, Feng Gonggal osztozva a színpadon. A Henan Zhuizi Shenxian megye hagyományos quyi kultúrájának képviselője. 2018-ban felkerült a megyei szintű Nem Kézzel Fogható Kulturális Örökség listára, és 2021-ben a városi szintű Nem Kézzel Fogható Kulturális Örökség listájára került.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.