A rendkívüli téli időjárásiról értekeztek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A rendkívüli téli időjárási helyzetre történő felkészülés érdekében értekezletet tartott a társ- és a rendvédelmi szervek részvételével a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság január 22-én. A szakmai értekezleten Dr. Tarnai Richárd főispán, a Területi Védelmi Bizottság elnöke is részt vett.

A rendezvény célja volt a rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező, a lakosság élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető események kezelése érdekében szükséges felkészülési, végrehajtási feladatok egyeztetése és összehangolása.

Az értekezleten megjelenteket Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Az igazgató kiemelte többek között az érintett szervezetek téli rendkívüli időjárással összefüggő feladatait, a jelentési rend szerepét egy-egy elhúzódó esemény kapcsán, a felszámoláshoz szükséges irányítási szinteket és követelményeket. Fontos feladat a területre jellemző azonosított veszélyforrások felülvizsgálata, a kockázati tényezők feltárása, annak érdekében, hogy a szükséges mértékű, tervezhető erőforrásokat biztosítani lehessen. Egy rendkívüli helyzet csak úgy számolható fel gyorsan, ha az érintett szervezetek összehangoltan működnek együtt. Mindezt nemcsak az előírások teszik egyértelművé, de a hétköznapok során kialakított közvetlen kapcsolat és a megfelelő kommunikáció is.

Az igazgató szavait követően a polgári védelmi főfelügyelő a szakterületi feladatokról tájékoztatta a jelenlévőket. A tűzoltósági főfelügyelő a decemberi havazás kapcsán tűzoltói feladatokat és a feldolgozott tapasztalatokat osztotta meg az értekezleten. Andor Máté tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes a tavaly év végén, a Dunán és az Ipoly folyón levonuló árvíz megelőzési feladatait ismertette. Az alezredes felhívta a figyelmet, hogy tavaszi olvadás és kora nyári esőzés kapcsán újra előfordulhat a fő folyókon és a gyors lefolyású patakokon áradás, valamint egyes területeken belvizek alakulhatnak ki. A megfelelő megelőzéssel és hatékony védekezéssel a kár mértéke nagyban csökkenthető.
Az előadásokat követően felszólaltak a jelenlévő szolgáltatók képviselői is, bemutatva a feladataikat az elmúlt időszak kapcsán.

Zárásként Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok megköszönte az együttműködők, társszervek és a szolgáltatók közös felkészülési tevékenységét, kitért a felkészítés fontosságára, valamint a megelőzés szükségességére. A rendezvényen lehetőség volt egyes szakmai kérdésekben kötetlen módon konzultálni.

Fotók: PVMKI
Forrás: Katasztrófavédelem

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.