Török Balázs: a támadások ellenére folyamatosan támogatásokkal segíti a kormány Szentendrét

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A minap Szentendre városának elmúlt 4 éves fejlesztéspolitikájával összefüggésben tartott sajtóreggelit a Fidesz Szentendrei Szervezete a Korona Étteremben. Az eseményen Török Balázs helyi elnök részletezte, hogy a kormány a támadások ellenére kiemelkedő mértékű támogatást nyújt Szentendre fejlesztésére.

Immár 4 év és 3 hónap telt el a mostani önkormányzati ciklusból, hamarosan ráfordulunk a hajrára, így most eljött az ideje egy kis számvetésnek. Mi valósult meg az elmúlt években? Vajon magára maradt-e a városvezetés, dacára annak, hogy politikai szempontból más irányvonalat képvisel a város és a kormányzat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk.

Török Balázs elmondta, hogy mindig azzal a, Fülöp Zsolt polgármestertől származó állítással ered vitába, mely szerint a kormány kivérezteti az önkormányzatot csak azért, mert politikailag nem értenek egyet a felek.

Valójában az elmúlt időszakban Szentendrén megvalósult közfejlesztéseket nézve elmondható, hogy a kormányzati források háromszor akkora összeget tesznek ki, mint az önkormányzati források.

A tapasztalatok szerint a politikai hovatartozás csak egy indok arra, mellyel egyes városvezetők megpróbálják kimagyarázni a ciklusaik sikertelenségét. Pedig az országban több példa is van arra, hogy ellenzéki beállítottságú polgármesterek a csatározások helyett remekül együttműködnek a mindenkori kormányzattal. A közös munkához mindig két félre van szükség és sok minden függ attól, hogy milyen a befogadó környezet.

Közismert a kormány és Szentendre vezetésének viszonya, olykor politikai levelezések, kinyilatkoztatások is napvilágot látnak. Török Balázs szerint az önkormányzat folyamatosan támadja és harcol a kormány ellen, miközben folyamatosan érkeznek az állami támogatások a szentendrei fejlesztésekre.

A 2023-as esztendő a legékesebb példa arra, hogy volt egy kerékpárút pályázat, melynek megvalósításával nem foglalkoztak négy évig. Emiatt a tervezett költségvetés a 250 millió forintról felment 600 millió forintra. Eredetileg a 250 millió forintból 240 millió forint volt a kormányzati támogatás. Ezután Fülöp Zsolt azt mondta, hogy nincs további 360 milliója a városnak a projektre, majd támogatási igényével írt egy levelet a kormánynak. A kormány pedig megítélte a hiányzó összeget Szentendrének. Nem ezt szokás kivéreztetésnek hívni” – mondta Török Balázs.

A Fidesz szentendrei szervezetének elnöke szerint a városban közpénzből számos fejlesztés valósult meg. Ha megnézzük a finanszírozási oldalt, akkor láthatjuk, hogy a kormányzati források háromszor akkora összeget tesznek ki, mint az önkormányzati források. Konkrétan az önkormányzat 1,073 milliárd forintot allokált fejlesztésekre az elmúlt 4 évben. Ezzel szemben 3,222 milliárd forint kormányzati forrás.

Tételesen az önkormányzati ráfordítások és a kormányzati támogatások mértéke

Ezen felül van a már leszerződött két projekt, a déli vízbázis rekonstrukciójához, valamint a katolikus óvoda létrehozásához köthető beruházások, melyek szintén közpénzből valósulnak meg. Ezek még további 5,723 milliárd forintot jelentenek. Ennek tudatában a teljes kormányzati forrás mintegy 8,9 milliárd forint. Ezekből 6.942 millió forintnyi fejlesztési forrást kimondottan Fülöp Zsolt ösztönzött, kért vagy pályázott, tehát igenis figyelembe vette a kormány a polgármester szavát. Ez az összeg több, mint az előző, jobboldali városvezetés idején Szentendrén megvalósított fejlesztésekhez nyújtott kormányzati támogatás” – közölte Török Balázs.

Hozzátette: ebből is látható, hogy van különbség az önkormányzatnak adott kormányzati fejlesztési támogatás és a Szentendrén megvalósuló közfejlesztésekre adott kormányzati támogatás között. Utóbbi több és magába foglalja az előbbit. Például az izbégi iskola bővítése kormányzati támogatásból valósult meg, de a beruházó nem az önkormányzat, hanem az ezért felelős fejlesztési ügynökség. De a lényeg, hogy a lakosság mekkora összegű közfejlesztésnek örülhet. Ezért indokolt ezzel a megközelítéssel számolni az önkormányzati hamis láttatással szemben, hiszen sok közfeladatot egy városban a kormány és nem az önkormányzat lát el.

„Ezek után, aki azt állítja, hogy a kormány kivéreztetné Szentendrét, az vagy nem ismeri a tényeket vagy nem mond igazat. Egy polgármester esetén nem feltételezhető, hogy ne ismerné a tényeket…” – fogalmazott Török Balázs.

Érdekesség egyébként, hogy egy közelmúltban érkezett honvédelmi minisztériumi levél szerint – amelyet dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jegyzett – az államtitkárság úgy döntött, hogy a V8 uszoda október 1. és december 18. közötti működésének támogatására 38,1 millió forintot biztosít az önkormányzat számára.

Ezen felül Vitályos Eszter, térségünk országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár nemrégiben jelentette be, hogy 23 millió forint támogatást ad az állam a szentendrei Part Mozi számára új vetítőgép vásárlására. A beszerzéshez ki kell írni a közbeszerzési pályázatot, amit támogatott a testület. Ezekből is látszik, hogy a kormány folyamatos támogatásokkal segíti Szentendrét.

(Képek: Fidesz Szentendre/TV Szentendre felvételek)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.