Tűzoltókat tüntettek ki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Első tiszti kinevezéseket, születésnapi ajándéktárgyat, szolgálati időt elismerő jutalmat, Hősies Helytállásért odaítélt elismeréseket adott át az országos katasztrófavédelmi főigazgató február 27-én.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató március 1-jei hatállyal kinevezte tűzoltó alezredessé a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Szelesné Makkai Margitot, tűzoltó őrnaggyá a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Fülöp Gábor tűzoltó törzszászlóst, a fővárosi igazgatóságra Csopaki Tamás tűzoltó törzszászlóst és Stocker Balázs tűzoltó zászlóst, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába pedig Hidvégi Csaba Sándor tűzoltó zászlóst, Nemeshegyi Tamás tűzoltó zászlóst és Vörös Tamás tűzoltó törzszászlóst.

A főigazgató kinevezte tűzoltó századossá a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába dr. Csiszár Mária Magdolnát, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Nyilas Mihály tűzoltó törzszászlóst, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei katasztrófavédelemhez Hadházi Tibor tűzoltó zászlóst.

Góra Zoltán kinevezte tűzoltó főhadnaggyá a főigazgatóság állományába dr. Monostori Zsanettet, Csongrád-Csanád vármegyébe Jernei Tamás tűzoltó főtörzsőrmestert, a fővárosi igazgatóságra Keresztesi Tamás tűzoltó főtörzsőrmestert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Demeter Ádámot és Orosz Péter tűzoltó zászlóst, Somogy vármegyébe Balatincz Balázs tűzoltó őrmestert, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Hegedüs-Szvára Nikolettát és Márton Csaba tűzoltó zászlóst.

Március elsejétől tűzoltó hadnagyként szolgál a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában Gyuricza Krisztián tűzoltó törzsőrmester, Fejér vármegyében Riebel Bálint tűzoltó őrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában Apostagi Sámuel tűzoltó törzsőrmester és Mészáros Máté István tűzoltó törzsőrmester, Nógrád vármegyében Kelemen Norbert tűzoltó főtörzsőrmester és Mórocz Bálint tűzoltó őrmester, illetve a Vas vármegyei katasztrófavédelemnél Tóth András Géza tűzoltó őrmester.

A dokumentumok átvétele után a frissen kinevezett tisztek fogadalmat tettek, amelynek szövegét Hidvégi Csaba Sándor tűzoltó őrnagy olvasta elő.

Mindezek után a főigazgató elismeréseket adott át. Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere ötvenedik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Lipták Attila tűzoltó dandártábornoknak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM OKF főigazgatója negyven év szolgálati viszonyban töltött idő elismeréseként jubileumi jutalomban részesítette Sári Ákos Donát tűzoltó ezredest, Komárom-Esztergom, harmincöt év elismeréseként pedig dr. Csillag István tűzoltó ezredest, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.

2023. június 4-én egy kétemeletes téglaépület második emeleti szobájában tűz ütött ki, ezt vette észre a szabadidejében a közelben tartózkodó Enyedi Zoltán önkéntes tűzoltó. Azonnal értesítette a hivatásos tűzoltókat, áramtalanított, gondoskodott az épületben tartózkodó huszonöt ember kimenekítéséről, emellett behatolt a tűzzel érintett szobába, ahol egy porral oltóval megkezdte az oltást, és meg is szüntette a tüzet. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette Enyedi Zoltánt, a Demecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét.

2023. szeptember 10-én kora délután Csicsely János tűzoltó őrnagy, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója éppen szabadnapját töltötte, amikor egy előtte kerékpározó férfi rosszul lett és az árokba borult. Az őrnagy azonnal félreállt autójával és kiemelte az árokból az eszméletlen sérültet. Folyamatosan tartotta a kapcsolatot a mentőszolgálattal, biztosította a sérült szabad légzését, nehogy megfulladjon. A biciklist a mentők végül stabil állapotban szállították kórházba. Tettéért a főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette Csicsely Jánost.

2023. szeptember 17-én egy bajnoki labdarugó-mérkőzés szünetében az egyik játékos rosszul lett, eszméletét vesztette, keringése és légzése elállt. A meccs nézői között ott volt Nagy Imre tűzoltó őrnagy, az esztergomi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, aki azonnal a sportoló segítségére sietett: a mentésirányító utasításai szerint defibrillátor, valamint szívmasszázs alkalmazásával végezte az újraélesztést, míg a mentők a helyszínre nem értek. Az eset súlyosságára való tekintettel mentőhelikopter érkezett a betegért, az őrnagy segített őt eljuttatni a mentőhelikopterig, amely stabil állapotban szállította kórházba a sportolót. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette Nagy Imre tűzoltó őrnagyot.

2023. november 2-án tűz keletkezett egy kétszintes családi házban. Az ablakon kiáramló sűrű füstöt észlelte három szabadnapos tűzoltó, akik gépjárművükkel azonnal megálltak az épületnél. Meggyőződtek róla, hogy mindenki elhagyta a házat, amelyet azután áramtalanítottak. Behatoltak az épületbe, és az ott talált eszközöket vízzel megtöltve oltani kezdték a tüzet, ezzel megakadályozták a lángok továbbterjedését. Később a helyszínre érkező egységgel együttműködtek a tűz eloltásában. A főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette Nagy Ádám tűzoltó törzsőrmestert, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Balázs Nándor József tűzoltó őrmestert, a hajdúböszörményi katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltóját, valamint Kocsis Péter tűzoltó őrmestert, a hajdúnánási hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét.

2023. november 7-én kigyulladt egy családi ház kazánháza, ahonnan a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre, amely rövid időn belül teljes terjedelmében égett. A tüzet elsőként két szabadnapos székesfehérvári tűzoltó, Bali Attila és Mészáros Tamás vette észre, akik azonnal a helyszínre siettek. A közelben tartózkodóktól megtudták, hogy van egy ember a házban, akit végül közös erővel tudtak rábírni az épület elhagyására. A kimentett személy könnyű égési sérüléseket szenvedett, így azonnal elsősegélyben részesítették, majd átadták a mentőknek. A tűzoltók áramtalanították az épületet, elzárták a vezetékes gázt, és kiderítették, hol található a föld feletti tűzcsap. A kiérkező hivatásos egységet tájékoztatták a megtett intézkedésekről, a helyszínen maradva segítették a káreset felszámolását. Tettéért az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette Bali Attila tűzoltó zászlóst, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét és Mészáros Tamás tűzoltó főtörzsőrmestert, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét.

2023. december 5-én a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság előtt elütöttek egy gyermeket. Csejtei Balázs tűzoltó törzszászlós, aki disaster medic és katasztrófavédelmi kárhelyszíni elsősegélynyújtó instruktori végzettséggel is rendelkezik, éppen az igazgatóság udvarán tartózkodott és tanúja volt a történteknek. Azonnal magához vette saját gépjárműjéből a medic táskáját és a mozdulatlanul fekvő gyermekhez rohant. Az ilyenkor szokásos protokoll szerint megvizsgálta a sérültet, közben értesítette a főügyeleten keresztül az Országos Mentőszolgálatot. Nyakrögzítő gallért helyezett a sérültre, gondoskodott arról, hogy ki ne hűljön, és folyamatosan kommunikált a sokkos állapotban lévő gyermekkel. Miután a mentők megérkeztek, a mentőorvos irányításával segített a súlyos sérült elsődleges ellátásában is. Gyors beavatkozásának köszönhetően a gyermeket stabil állapotban szállították kórházba. Csejtei Balázs tűzoltó törzszászlóst, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság technikusát a főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette.

2023. december 6-án kigyulladt egy családi ház, a tüzet Vecsei József tűzoltó főhadnagy, éppen szabadnapját töltő szekszárdi hivatásos tűzoltó észlelte elsőként. A helyszínre érve látta, hogy a földszintes épület egyik szobája és a tetőszerkezet lángol, és észrevette azt is, hogy az égő szoba közelében három gázpalack is hőhatásnak van kitéve. A főhadnagy biztonságos távolságra vitte a palackokat, majd a közben kiérkező hivatásos egységet tájékoztatta a megtett intézkedésekről és helyszínen maradt a káreset felszámolásáig. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette Vecsei József tűzoltó főhadnagyot, a szekszárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát.

2023. december 12-én balesethez riasztották a szentesi hivatásos tűzoltókat: egy autó villanyoszlopnak hajtott. A gépjármű sofőrje rosszul lett, eszméletét veszítette, a kocsi többi utasának nem esett baja. A sérült légzése és keringése leállt, a hivatásos egység parancsnoka megkezdte az újraélesztést, amelyet a mentők kiérkezését követően velük egyeztetve is folytatott. A gyors és szakszerű elsősegélynyújtással sikerült a beteg légzését, valamint keringését stabilizálni. A sérültet súlyos, életveszélyes állapotban, de stabil életfunkciókkal szállították kórházba. Tettéért a főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette Balázs Csaba tűzoltó századost, a szentesi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát.

Január 23-án Németh Ádám tűzoltó őrmester, a csornai katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltója szabadnapján egy buszmegállóban várakozott, amikor mellette egy középkorú ember váratlanul összeesett. A földön fekvő sérülttel nem lehetett kommunikálni, nem lélegzett és pulzusa sem volt. Az őrmester azonnal megkezdte a mellkaskompressziót, közben a telefonját kihangosítva hívta a 112 segélyhívót, majd az utasításoknak megfelelően folytatta az újraélesztést, míg a mentők meg nem érkeztek. Az újraélesztés sikeres volt, a beteget stabil állapotban szállították kórházba. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies helytállásért elismerésben részesítette Németh Ádám tűzoltó őrmestert.

Borítókép: Szőke Péter BM OKF
Forrás: Katasztrófavédelem

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.