Smoothie italokat hívtak vissza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt smoothie italokat hívnak vissza, melyeket a némteroszági Molkerei Gropper GmbH & Co. KG gyártott.

A Lidl a 2024. március 12-én lejáró, 250 milliliteres Solevita Smoothie Red Genius – Gránátalma-acai terméket hívta vissza.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a Smoothie – Gyümölcs alapú ital banánból, szőlőből, vörösáfonyából, gránátalmából, acai bogyóból és egyéb gyümölcsökből álló, 250 milliliteres, 2024. március 12. minőségmegőrzési idejű (EAN kód: 4000980546136) terméket von ki a forgalomból.

A SIÓ-ECKES Kft. pedig a 2024. május 15-ei, június 6-ai és a július 27-ei minőségmegőrzési idővel ellátott, 0,25 literes kiszerelésű Sió Smoothie erdei piros bogyós vegyes gyümölcskészítményt hívta vissza.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékekre vonatkoznak.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett termékeket ne fogyasszák el.

A Lidl és a Spar üzleteiben kapható visszahívott termékek árait blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih a honlapján ismerteti, hogy a patulin mikotoxin sejtkárosító, mérgező anyag, elsősorban az almafélék romlását elősegítő aspergillus és penicillium gombafajok termelik. Főként alma és almatermékek fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, bejutva megnöveli a hajszálerek áteresztőképességét, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik.  Bizonyos élelmiszerek esetében a maximálisan megengedhető patulin tartalmára európai uniós előírások vonatkoznak. Az almalében és egyéb italok almaléből készült összetevőiben lévő patulin szennyeződés megelőzésére és csökkentésére európai uniós ajánlás jelent meg. A probléma jellegéről bővebben itt olvashat.

Forrás: Nébih / MTI

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.