Kormányzati segítséggel óvhatják meg 120 ezer ember ivóvíz-ellátását

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Már folyik a Dera-pataktól északra lévő ipari övezet és a volt szovjet laktanya területének kármentesítése, köszönhetően annak a másfél milliárd forint többletforrásnak, amelyet a Kormány biztosított a projekthez” – jelentette ki Vitályos Eszter, a térség választókerületi elnöke.

Az Átölel a Pilis-Dunakanyar elnevezésű Facebook oldal azt írja: az elnök asszony közbenjárására azért volt szükség, mert az említett terület olyannyira szennyezett, hogy a káros anyagok konkrétan Pest megye 3. számú választókerületében több települést is elérhettek volna. Így akár Budakalász, Szentendre, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Üröm, de Solymár, Tinnye, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pomáz és Pilisszentiván lakóinak ivóvíz-ellátása is veszélybe kerülhetne.

„Az elmúlt években számos vizsgálat során kiderült, hogy olyan mértéket öltött a káros anyag szétterjedése, mely miatt beavatkozás nélkül, a szennyezés 2023-ra elérheti az érintett településeken lévő víztermelő kutakat.” – olvasható az oldalon.

Ha ez a katasztrófa bekövetkezne, akkor a térségben élő mintegy 120 ezer fő vízellátását biztosító infrastruktúrát egy új vízbázisra kellette áthelyezni. Ez nemcsak anyagi szempontból lenne nehézkes, ugyanis Pest megyében a Duna partján nincsen erre alkalmas tartalék vízbázis.

A portál azt írja: Vitályos Eszter szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság felkészült és előremutató szakmai partner volt az egyeztetések során.

„A feladat igen nagy és összetett. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a nyertes pályázó majdnem 4 milliárd forint értékben kezdheti meg a helyi lakosok egészségének és biztonságának megóvását célzó munkálatokat.” – közölte az Átölel a Pilis-Dunakanyar.

A választókerületben élők nevében köszönjük Vitályos Eszter segítségét és közbenjárását!

(Forrás: Átölel a Pilis-Dunakanyar Facebook oldal)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.