A görög kormány bizalmi szavazás előtt áll a hóviharra adott elhibázott reakcióját követően

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az ellenzék vezetője, Alexis Tsipras bizalmatlansági indítványt nyújtott be, hivatkozva az erdőtüzek és a világjárvány rossz kezelésére is – írja a The Guardian.

Görögország fő ellenzéki vezetője, Alexis Tsipras, bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, mondván, hogy a téli hóviharra adott inkompetens válaszlépése ezen a héten megmutatta, hogy már nem alkalmas hivatalának betöltésére.

A bizalmatlansági indítvány benyújtásakor a baloldali korábbi miniszterelnök kijelentette, hogy Kyriakos Mitsotakis kormánya „a legrosszabb, amit az ország ismert” a katonai uralom 1974-es összeomlása óta.

„Mivel kötelességünk a dühöt és a kétségbeesést a politikai változás erejévé átalakítani, nekem az a meggyőződésem, hogy ennek a kormánynak a lehető leghamarabb távoznia kell” – mondta a parlamenti képviselőknek, amikor csütörtökön beadta az indítványt. „Távoznia kell, mielőtt túl késő lesz – túl késő a társadalom, az ország és a demokrácia számára.”

Autósok ezrei rekedtek az gépkocsijukban, amikor egy kivételes intenzitású hóvihar söpört végig Görögországon hétfőn, amely arra kényszerítette a hadsereget, hogy evakuálják a csapdába esett sofőröket, ahogy a kialakult helyzet okán egyre nőtt a közharag. Athén-szerte folyamatosan jelentettek áramkimaradásokat, amelyek némelyike 48 órán át is eltartott.

Mitsotakis elnézést kért az állam felkészületlenségéért, elismervén „a hibákat és hiányosságokat”, amelyek a már napokkal korábban előre jelzett időjárási esemény kezelése során történtek.

Tsipras azzal vádolta a jobbközép kormányt, hogy más vészhelyzeteket is rosszul kezel, kiemelve a tavaly nyári erdőtüzeket és a koronavírus-járványt. Az e heti hóvihar, amely szinte a teljes közszféra leállásához vezetett, „eltemette annak reményét”, hogy valaha is tanul a hibáiból – tette hozzá.

A 11 milliós lakosságára jutó több mint 23 000 halálos áldozattal Görögországban az egyik legmagasabb a Covid-19 halálozási arány az EU-n belül.

Tsipras lépése egy háromnapos parlamenti vitát von maga után. Az elemzők azonban elvetették annak a lehetőségét, hogy Mitsotakis, aki a 300 fős parlament többségét irányítja, elveszítse a vasárnapra kiírt szavazást. A 2019 júliusa óta hivatalban lévő kormány állítása szerint az indítvány tulajdonképpen lehetőséget kínál számára arra, hogy több fronton is felvázolja az elért eredményeit.

„Ez egy taktikai lépés Tsipras részéről egy olyan időszakban, amikor ő és a Syriza párt veszít a népszerűségéből az újjáéledő balközép miatt” – mondta Giorgos Kyrtsos, az Új Demokrácia, vagyis a jelenlegi kormánypárt egyik parlamenti képviselője, utalva az újraélesztett KINAL pártra.

Kyrtsos, aki mindig is hangosan kritizálta a kormány politikáját, mégis azt állította, hogy egyértelmű, hogy a Mitsotakis „új vezetői stílusába” vetett bizalom kezd alábbhagyni, még a Harvardon képzett technokrata legelkötelezettebb támogatói körében is.

„A kormány megítélése kezd megváltozni” – jelentette ki, megdöbbenését kifejezve a média felett gyakorolni próbált „túlzott kontroll” miatt. „Senki nem számít arra, hogy elveszítse a szavazást, de annak a percepciónak, hogy képes megoldani a problémákat, szerintem nyoma veszett a hóban.”

(Forrás: The Guardian)

(Képek: SWE Report & Discuss)

A cikket Répási Erna fordította.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.