Lecsapott Észak-Európára a Malik vihar, több halálos áldozatot követelt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Erős szelek süvítettek végig az Egyesült Királyságon, Dánián, Lengyelországon és Németországon, otthonok százezreit hagyva áram nélkül. Hidakat zártak le, vonatjáratokat töröltek, és kompokat kötöttek ki, mivel a part menti hullámok áradáshoz vezettek – számolt be a január végi viharról a Deutsche Welle.

Heves vihar zúdult Észak-Európára vasárnap is, amely hatalmas part menti hullámokat vert és a tömegközlekedés kényszerű leállításához vezetett.

A viharrendszer, amely Németországban Nadia néven, más országokban Malikként ismert, egy nappal korábban felerősödött, időnként már hurrikánszintű szeleket hozva az Északi-tenger és a Balti-tenger partvidékeire.

Ahogy a vihar kelet felé vonult vasárnap, a tűzoltóság a német fővárosban, Berlinben vészhelyzetet hirdetett és felszólította a lakókat, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon.

Többen meghaltak

Szombaton egy ember életét vesztette a németországi Beelitz városában, Brandenburg tartományban, éppen Berlintől délnyugatra, amikor ráesett egy széltől meglazult választási plakát – számolt be a Bild című napilap. Egy társa szintén megsérült.

Skóciában 100 mérföld/óra (160 kilométer/óra) sebességgel fújt a szél. Meghalt egy 60 éves nő Aberdeenben, miután egy kidőlő fa rázuhant.

Közép-Angliában egy 9 éves kisfiú is életét vesztette, amikor egy fa rádőlt. A vele lévő férfi megsérült. Anglia-szerte mintegy 130 000 otthon maradt áram nélkül, miután az elektromos vezetékek szétszakadtak.

Nicola Sturgeon skót első miniszter elmondta, hogy Skóciában sokaknak sikerült visszakapcsolniuk az áramot, de az áramkimaradások folytatódni fognak, mivel vasárnap újabb vihar várható.

Lengyelország Wejherowo megyéjében, a Balti-tenger partján egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült egy fa kidőlésekor – írta a Rzeczpospolita című lap. Országszerte több mint 680 000 ember maradt áram nélkül.   

Csehországban két munkást temetett maga alá egy 5 méter (16 láb) magasságú fal, amely egy ipari területen omlott le – egyikük belehalt a sérüléseibe a baleset helyszínén.

Újabb halálesetet jelentettek be a rendőrök Dániában, ahol egy 78 éves nő elhunyt súlyos sérülései következtében, miután az erős szélben elesett.

Elárasztott hamburgi piac

A viharhullám az észak-németországi Hamburg városára is lecsapott, ahol az Elba folyó az Északi-tengerbe torkollik. A víz elöntötte a halpiacot Hamburg St. Pauli kerületében, és a városban több autót is elnyelt.

Szintén Hamburgban egy kotrógéppel megrakott uszályt nekilökött egy hídnak a vihar. A Bild beszámolója szerint a kotrógépkezelő és a kapitány is a vízbe esett, de mindketten túlélték.

Az Elba vízszintje több méterrel magasabbra emelkedett, mint a szokásos dagályoknál. Az észak-német partoknál egy üres teherhajó sodródott az erős szélben. Cuxhaven kikötőjéből a vészhelyzeti parancsnokság vontatóhajókat küldött, hogy stabilizálják a 190 méter (623 láb) hosszú Vienna névre hallgató vízi járművet, ami 6 órát vett igénybe.

Árvízi figyelmeztetéseket adtak ki az észak-németországi Schleswig-Holstein és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományok más részeire is.

A kidőlt fák megakasztották a vasúti közlekedést

A vihar zavart okozott a vonatközlekedésben Schleswig-Holsteinben a kidőlő fák miatt – közölte a Deutsche Bahn német vasúttársaság. Az északi Bréma városában a tűzoltóság szóvivője arról számolt be, hogy kilenc egymástól független hívásra küldték ki őket, hogy foglalkozzanak a környéken kidőlt fákkal, bár személyi sérülés nem történt.

Dánia lezárta a nagyobb hidakat

Dániában lezárták az egyszerre autópályaként és vasútként is funkcionáló, a dán fővárost a szomszédos Svédországgal összekötő Öresund hidat, a Great Belt Fixed Link híddal egyetemben, amely a dán Zéland és Funen szigeteket kapcsolja össze.

A Ritzau hírügynökség jelentése szerint mintegy 10 000 veszélyhelyzet-elhárító személyt helyeztek készenlétbe, hogy kezeljék a segélyhívásokat.

Frederikssund városában 20 tartós gondozásra szoruló embert helyeztek biztonságba, mivel az ellátásukat nem lehetett garantálni árvíz esetén – adta hírül a TV2 műsorszolgáltató.

Zélandon, ahol a dán főváros, Koppenhága is található, szinte a teljes regionális vonatközlekedést felfüggesztették – a DR műsorszolgáltató tájékoztatása szerint.

Északon is tarolt a viharciklon

Az északi régió más országai szintén jelentős károkról számoltak be.

Svédország déli részeit erősen sújtotta a vihar. Vasárnap délutánra háztartások ezrei maradtak áram nélkül, és törölték a balti-tengeri Gotland-szigetre tartó kompjáratokat is. Norvégiából is súlyos ház-, autó- és hajókárokat jelentettek.

Az egész Finnországot érintő erős havazás közúti baleseteket okozott, illetve megakasztotta a busz- és vonatforgalmat az ország egyes részein.

(Forrás: Deutsche Welle)

(Kép: Pixabay)

Fordította: Répási Erna

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.