Egy tanulmány szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más „populista” nemzetek rosszul kezelték a világjárványt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Brazília és további „populista” kormányzatú nemzetek hibásan kezelték a Covid-19 világjárványt 2020-ban és felesleges haláleseteket okoztak a viszonylag engedékeny politikájukkal – írja a Bloomberg egy tudományos kutatás alapján.

A többlethalálozás (azaz a halálozások száma azokon felül, amikre számítani lehetett a világjárványtól függetlenül) átlagosan több mint a kétszerese volt a populista kormányzatú országokban – mondta egy múlt csütörtöki sajtóközleményben Michael Bayerlein, a Kieli Világgazdasági Intézet kutatója és a tanulmány egyik szerzője.

A különbség fő oka az volt, hogy az „állampolgári mobilitás” (vagyis Google adatok alapján mérve az emberek száma olyan helyeken, mint például az élelmiszerboltok vagy a parkok) hasonló fertőzési arány mellett magasabb volt a populista országokban – amint azt a tanulmány kimutatta. A többlethalálozás 18% volt a populista vezetésű országokban, a nem populista nemzetek esetében pedig 8%.

Pandémiás kudarcok

A populista kormányok többlethalálozási aránya a duplája volt 2020-ban*

Forrás: Kieli Világgazdasági Intézet 

(*A többlethalálozás a halálozások száma azon a szinten felül, ami várható lett volna a pandémia nélkül)

A tanulmány alapján 11 kormányt minősítettek „populistának”. A már említett Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Brazília mellett Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Magyarország, India, Mexikó, Izrael és Törökország szerepelt még a listán.

A szerzők szerint a világjárvány terjedésének megállítása érdekében ezek az országok kisebb valószínűséggel vezettek be olyan „népszerűtlen intézkedéseket”, mint például a kontaktuskorlátozások.

Azt is megállapították, hogy a populista kormányzatok kommunikációs stratégiája jellemzően alábecsülte a járvány súlyosságát és hiteltelenné tette a tudományos eredményeket. Az állampolgárok ennek következtében kevésbé voltak hajlandóak komolyan venni a vírust és önszántukból korlátozni a szabad mozgásukat.

Az Egyesült Államokban követelte a legtöbb, csaknem 880.000 halálos áldozatot a Covid, ezt követi Brazília közel 625.000 fővel – a Bloomberg víruskövetője szerint. Indiában ez a szám több mint 490.000, az Egyesült Királyságban pedig meghaladja a 150.000-et.

Bayerlein, a Kieli Intézet munkatársa mellett a tanulmány szerzői között szerepelnek még Svédország, Norvégia, Hollandia és Nagy-Britannia egyetemeinek kutatói is.

(Forrás: Bloomberg.com)

A cikket Répási Erna fordította.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.