„Rendkívül izgalmas”: egy raktárban talált 400 éves festmény milliókat érhet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Egy 400 éves holland mesterfestményre bukkantak egy raktárban Ausztráliában, amely szakértők szerint dollármilliókat érhet – írja a CNN Style.

A „Csendélet” című alkotást sok éven át őrizték a ma Woodford Akadémia néven ismert múzeumban, a Kék-hegységben, Új-Dél-Walesben (NSW).

Az értékes, 17. századi holland aranykorból származó festmény egy 60 000 darabból álló gyűjtemény közül került elő, miután az épületet és annak tartalmát az Ausztrál Nemzeti Trösztnek (NSW) ajándékozták.

„Ez egy ritka és rendkívül izgalmas pillanat” – mondta Julian Bickersteth, a projekt koordinátora és a helyreállítási munkákat végző vállalat, az International Conservation Services vezérigazgatója egy múlt vasárnapi sajtóközleményben.

A festményen egy fehér abrosszal terített asztal látható, amelyen olyan étkek sorakoznak, mint egy magyarul gyümölcskosárként emlegetett pite (mince pie), diófélék és egy zsemle, valamint egy ezüst serleg és üvegáru is található.

A művet Gerrit Willemsz. Hedának, a híres holland 17. századi csendéletfestő, Willem Claesz. Heda fiának tulajdonítják, akit a holland aranykor egyik nagy mestereként ismernek el.

A szakértők azonban még továbbra is vizsgálják a „Csendélet” eredetét.

A sajtóközlemény szerint Gerrit Willemsz. Heda aláírása nagyon hasonlít az apjáéra, és a festményeit 1945-ig szintén az idősebbik Hedának tulajdonították. Még vizsgálják azokat a felvetéseket, amelyek szerint ez a kép apa és fia közös alkotása lehet.

A tröszt szóvivője elmondta, hogy a műalkotás értékbecslése még folyamatban van, de a szakértők úgy vélik, hogy akár több millió ausztrál dollárt is érhet. Willem Claesz. Heda munkáinak értéke általában 4-5 millió ausztrál dollár (2,9-3,7 millió amerikai dollár) között mozog – tette hozzá a szóvivő.

„Egy autentikus 17. századi festményt találni a raktáramban a Nemzeti Trösztnél több mint izgalmas volt, konkrétan elállt tőle a lélegzetem” – nyilatkozta a nonprofit csúcsszervezet gyűjteményvezetője, Rebecca Pinchin a sajtóközleményben.

„A művész aláírását megtalálni egy a millióhoz esélynek tűnt. Ez egy figyelemre méltó felfedezéstörténet, amely egy több éven át tartó utazásra invitált minket, hogy a művet darabjaiból összerakva megfejtsük, illetve szakértői tanácsok és technológia segítségével hitelesítsük azt.”

A sajtóközlemény alapján elképzelhető, hogy a műalkotást Alfred Fairfax, James Fairfax, a Sydney Morning Herald alapítójának unokaöccse mutatta be a woodfordi házban.

1868-ban vásárolta meg az épületet, abban az időben, amikor a holland alkotások és a „régi mesterek” aukciói különösen népszerűek voltak – tette hozzá a tröszt.

A festményt a 2022-es Ausztrál Örökség Fesztivál részeként állítják majd ki a Woodford Akadémián, a Kék-hegységben, május 14-én.

Forrás: CNN Style
Fordította: Répási Erna
Képek: whdh.com, kesq.com

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.