Vitályos Eszter: közös kötelességünk, hogy szebb és jobb világot hagyjunk magunk után a Földön

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ma van a Föld napja!” – írja április 22-én, pénteken közösségi oldalán dr. Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője, utalva a jeles napra.

A politikus ismertette: Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én, 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Kijelentette, hogy 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább április 22-én tegyenek valamit ennek érdekében, hogy felhívják mindenki figyelmét arra, hogy a Föld nevű bolygó, nem örök életű. Fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöld szervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak.

„1970-től 2010-ig eltelt 40 évben a Föld napja világméretű megmozdulássá vált. Ezen a napon több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen. Mindannyiunk kötelessége, hogy itt, a Földön egy szebb és jobb világot hagyjunk magunk után. A Magyar Kormány programjai révén aktív szerepet vállalunk a környezettudatosság és ezáltal a bolygónkért érzett felelősség erősítésében” – közölte.

Dr. Vitályos Eszter szerint a környezettel és a természettel kapcsolatos tapasztalatok és a tudás átadása a különböző korosztályok között, jelentős szerepet töltenek be a helyi közösségek erősítésében is. Ez a záloga annak, hogy mindannyian hatással legyünk a bennünket körülvevő világra, azonban csak a saját döntéseinktől függ, hogy milyen mértékben.

Megjegyezte, hogy a Pilis-Dunakanyar térségének lakói elhivatottak a kulturális, épített és természeti örökségünk védelme ügyében, így teljes mellszélességgel támogatják, az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetségen keresztül indított kezdeményezést, mely szerint legyen a Pilis-Dunakanyar az UNESCO világörökség része.

„Ennek érdekében levelet küldtem mind a tizenhét település polgármesterének és kértem őket, hogy tegyenek javaslatot, hogy a saját településükön melyek azok az épületek, tájegységek, vagy akár erdők, amik bekerülhetnének a világörökségi várományos területek közé” – tette hozzá.

(Forrás és kép: dr. Vitályos Eszter közösségi oldala)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.