Térségi összefogás a klímatudatos vízgyűjtő gazdálkodásért

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Budakalász, Csobánka, Pilisborosjenő és Pomáz összefog a Nagy-Kevélyről lezúduló villámvizek helyszíni elszikkasztása, azaz a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodás érdekében. Ennek lényege, hogy az egyébként aszályos, vízhiányos Majdán völgyben fogják fel a villám vizeket és helyben szikkasszák el. A projektet teljes egészében az Európai Unió finanszírozná – írja a budakalászi önkormányzat a honlapján.

Budakalász a szomszédos Pilisborosjenővel, Pomázzal és Csobánkával közösen a Duna részvízgyűjtőjén helyezkedik el. A terület mérsékelten vízhiányos, aszályos, ugyanakkor árvizek és a nyári esőzések idején villámvizek is jellemzik. Az elsősorban a Nagy Kevélyről lezúduló villámvizeket a Majdán völgyén át a városközpontban találkozó Majdán és Barát-patak juttatja a Dunába.

A korábbi elképzelések szerint Budakalász a villámvizek gyors Dunába vezetését tartotta szem előtt. Azonban a klímaváltozás következtében egyre súlyosabb aszályos időjárás miatt felértékelődött a vizek megtartásának és elszivárogtatásának lehetősége a Nagy Kevély alatti erdős, mezős területeken. A Majdán völgyének erre való alkalmassá tétele egyszerre szolgálná a város árvízi biztonságát, valamint a zöldterületek védelmét és megtartását.

A városvezetésnek fontos Budakalász otthonosságának és élhetőségének növelése és a térségi együttműködés erősítése. Az átalakulás kulcsa a kedvező táji-környezeti és kulturális étékekre épített sokoldalú és családias kertvárosi modell. A városfejlesztési célok megőrzendő értékként kezelik a Duna menti, főváros-közeli és hegyvidéki fekvést, valamint az agglomerációs helyzetet. Ugyanakkor csökkenteni kell a klímaváltozás negatív következményeit, a város „átjáró” jellegét, valamint az ezekből fakadó negatív környezeti, gazdasági és társadalmi hatásokat.

A LIFE20 CCA/HU/001604 számú LIFE LOGOS 4 WATERS projektben meghirdetett „Vízgyűjtő Pályázati Program” konzorciumi pályázaton való eredményes szereplés nagyban segítené a fenti célok elérését, mivel Budakalász és a partnertelepülések lehetőségei önmagukban erre nem elegendők. Jelenleg a pályázat bevezető szakaszánál tartanak, még két forduló lesz az elbírálásáig.

Borítókép, forrás: budakalasz.hu

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.