Shen megye szellemi kulturális öröksége – Weizhuang pedálszövés

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Weizhuang pedálszövés egy kézzel szőtt kézművesség, amelyet a Shandong tartomány nyugati részén dolgozó emberek generációk óta használnak. A Weizhuang pedálszövési technológia Weizhuang városból, Shen megyéből, Shandong tartományból származik, szövet textúrája puha, télen meleg és nyáron hűvös, jó légáteresztő képesség, az otthoni és ruházati termékek előnyben részesített anyaga, és a helyi emberek mélyen szeretik.

A fonás és szövés kultúrája hosszú múltra tekint vissza Kínában, a „Dalok könyve” feljegyzése „ruhát tart és selyemmel kereskedik”, Huang Daopo a Yuan-dinasztiából feltalálta a rugalmas virágot, a pamutfonást, a szövőgépeket és a technológiát. A férfi szántás és a női szövés korában nem minden nő tudott szőni, és sok fontos folyamatot textilszakértőknek kellett segíteniük.Pan Zhang, a Weizhuang pedálszövési készségek örököse, gyermekkora óta tanulta a fonás és a szövés művészetét Pan nagynénjétől.Az idők megváltoztak, és a kézzel készített textíliák fejlesztése lassú volt. A mai társadalomban, amely a zöldet és a természethez való visszatérést támogatja, a régi durva ruhát az emberek tisztelték egyedi pamut textúrája és kézzel készített kivitelezése miatt.

A Weizhuang pedálszövőszék egy komplett szövőszék, amely rúddal, láncgerendával, orsóval, gyógyult (egyetlen gyógyított), pedállal és kerettel van felszerelve.Lábpedálemelő gyógyító nyitóeszközt használ a szövő kezének felszabadítására, és a vetülékek behelyezésére és verésére specializálódott. Nemcsak sima szövésű szöveteket szőhet, hanem jujube virágokat, halszemeket, twilleket és egyéb mintákat is szőhet.

A Weizhuang pedálszövés régóta fennálló pamut kézzel készített ökológiai textilkincsek, jellegzetes kulturális jellemzőkkel, puha és kényelmes göndörítés nélkül, télen meleg és nyáron hűvös, sugárzásálló, erős légáteresztő képesség, nincs statikus elektromosság, a vegyi szálas szövet összehasonlíthatatlan fölényével rendelkezik, a projektet 2016-ban Shen megye szellemi kulturális örökségének listájára választották.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.