Shen megye szellemi kulturális öröksége – Damazhuang fújtató

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A fújtató egy szélenergia előállítására használt eszköz, amely egy mozgatható fadobozból és egy „push-pull” fa fogantyúból áll.

Általában a hossza meghaladja a két lábat, a szélessége egy láb és tizenkettő, a magassága pedig körülbelül másfél láb. A légdoboz tetején lévő fa fedél be van ágyazva a légdoboz falának nyílásába, amely be- és kirakodáshoz tolható és húzható. A légdobozban lévő léglemez oldalán csirke tollakkal van összekötve, amelyet levegő fújására és a kemence erősvé tételére használnak. A fújtató a múltban szükséges eszköz volt az emberek számára, hogy tüzet gyújtsanak, és főzzenek, kovácsok és kovácsok legyenek.

A Damazhuang fújtatók készítésének kivitelezése Damazhuang faluból, Yandian városból, Shandong tartományból származik. Xin megye a Taihang-hegy és a Taishan-hegy között helyezkedik el, és a Longshan kultúra és a Cishan kultúra metszéspontja. Ez a száz kilométeres északnyugati vasolvasztó hely bizonyíthatja a helyi szélfúvási technológia eredetét. A Damazhuang fújtató hagyománya szerint hat generáción át adták tovább. A 20. század elején öt nagy márka jelent meg, nevezetesen a Taihexiang, a Fuhexiang, a Juhexiang, a Yonghexiang és a Renhexiang, a      termékértékesítés északon Pekingbe és Tiencsinbe, délen pedig Jianghuai-ba került.

A Damazhuang fújtatók gyártási technikájának négy fő jellemzője van: először kiválasztja az anyagokat, amelyek főként lehullott gerendákból és erdőkből állnak, deszkákra bontják őket, és használat előtt tizenöt napig meleg tűzön sütik, megoldva olyan problémákat, mint a fújtató repedése és deformációja. A második a viaszolás, amely magában foglalja a mézviasz felhordását a fújtató két falára, és nyílt lángon sütjük, hogy a viasz behatoljon a fába, kenési, kopásállósági és munkamegtakarító hatásokat biztosítva. A harmadik a légcsatorna, és a légcsatorna méretének, szögének és lejtésének, valamint a levegő kimenetének meg kell felelnie a szélmechanika elveinek az ideális légmennyiség előállítása érdekében. A negyedik a haj, a legjobb, ha csirke tollakat választunk, lehetőleg a csirkemellre, és nem haladhatja meg a vizet, hogy biztosítsa a csirke tollak rugalmasságát és meghosszabbítsa élettartamát.

A Damazhuang fújtató gyártási technikája a mezőgazdasági civilizáció fontos szimbóluma. Találmánya és használata 500 évre nyúlik vissza Európába, katalizálva a dugattyús meghajtású gépek feltalálását. Ez a projekt 2016-ban felkerült Shen megye szellemi kulturális örökségi listájára.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.