Arany minősítést kapott a világ legnagyobb sajtversenyén a pomázi Breier Farm két sajtja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pomázi világsiker!! A Breier Farm két sajtja, a 9 hónapos érlelésű Pilisi sajt, illetve a 3 hónapig érlelt Tanya sajt is arany minősítést kapott októberben a világ legnagyobb sajtversenyén‼” – közölte a jó hírt a Pilis-Dunakanyar térség lakóival Vitályos Eszter országgyűlési képviselő.

A politikus a közösségi oldalán megírta, hogy rekordszámú nevezés érkezett az idei World Cheese Awards-ra, melyet a világ legfontosabb sajteseményének tartanak. A sajtkészítők nem hivatalos világbajnokságát 1988 óta rendezik meg, az idei megmérettetésnek október végén a norvégiai Trondheim sportcsarnoka adott otthont. A helyszínre 5 kontinens 43 országából összesen 4502 fajta sajt érkezett be, melyeket hajóval, repülővel, vonattal vagy éppen közúton szállítottak Trondheim-be.

Vitályos Eszter azt is említette, hogy a Közép-Európai sajttermelők termékei összesen hat aranyérmet zsebeltek be és külön öröm, hogy ebből kettő, a 9 hónapos érlelésű Pilisi sajt és a 3 hónapig érlelt Tanya sajt is a pomázi Breier Farmon készült.

A politikus ismertette azt is, hogy a Breier Farmnál sajtkészítésre kizárólag a farmon nevelt saját teheneik friss, adalékanyagmentes pasztőrözött szénatejét használják fel. Ez olyan tej, amit nyáron a friss füvet és gyógynövényeket lelegelő, télen pedig a napon szárított réti szénát elfogyasztó tehenek adnak.

„Az alpesi országokban a sajttejnek is nevezett kifogástalan minőségű tej miatt sajtjaik az átlagosnál jóval finomabbak, frissebbek és természetesebbek. Többek között ezt ismerte el két arany minősítéssel a 264 tagú nemzetközi zsűri a norvégiai világversenyen is.” – írta.

A térség országgyűlési képviselője megjegyezte, hogy Elek Szabolcs, a Breier Farm tejüzemének vezetője – aki a sajtkészítés mesterségét még Ausztriában tanulta ki – évek óta fejlesztette a két díjnyertes sajt receptúráját.

„A Pilis kapujában elhelyezkedő 200 hektáros pomázi élménybirtokon csupán két éve kezdtek sajtkészítéssel foglalkozni. Korábban a családi gazdaság elsősorban gyümölcstermesztéssel, szántóföldi kultúrák termelésével, legelő- és gyepgazdálkodással, valamint állattenyésztéssel foglalkozott, de emellett üzemeltetnek egy 3 csillagos panziót, Tanya Boltot és Tanya Bisztrót is. Céljuk az alapítás óta eltelt nagyjából tíz évben változatlan: a vásárlók asztalára csak olyan csúcsminőségű alapanyagokból készült élelmiszerek kerüljenek, melyeket fenntartások nélkül fogyaszthatnak el. Ennek érdekében a növénytermesztés során a lehető legkevesebb vegyszert használják, a tenyésztett állatok pedig hagyományos módon, szabadtartásban nevelkednek” – tette hozzá.

A díjnyertes sajtokról:

A Tanya sajt egy félkemény, gouda típusú krémes sajt, mely fiatalkorában enyhén savanykás, pikáns ízű. A Pilisi ezzel szemben egy alpesi sajt, aminek minden nap mosni szükséges a kérgét. Ettől lesz ugyanis igazán különleges karakterű és illatú, mely állagát tekintve egy fokkal omlósabb, mint a másik díjnyertes sajtjuk. A Pilisi fiatalkorában diós, édeskés ízű, öregkorában pedig a parmezánhoz hasonlóan reszelhető, a sajtra jellemző ízek ekkora pedig még erőteljesebbé és pikánsabbá válnak.

(Forrás és kép: Vitályos Eszter közösségi oldala/Breier Farm)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.