Török Balázs: nem a lakosság örömére, hanem a természet kárára valósult meg a Bükkös-parti kerékpárút kivitelezése

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mintha szívüket tépnék, úgy fáj a szentendreieknek mindaz, amit a Bükkös-patak menti kerékpárút kivitelezésénél tapasztaltak. A beruházás kapcsán a pestrisracok.hu oldalon megjelent egy terjedelmes írás, illetve a TV Szentendre rögzítette Török Balázsnak, a Fidesz Szentendrei szervezetének frissen megválasztott elnökének a projekttel kapcsolatos sajtótájékoztatóját. A politikus a Szendre365.hu-nak elmondta: a városvezetés nem tud elszámolni az elmúlt négy évvel, hiszen nem sikerült úgy véghez vinni a beruházást, hogy az ne a természet kárára, hanem a lakosság örömére valósuljon meg.

Az emberek évezredek óta szimbiózisban élnek a természettel és különös kapcsolatuk van a vízzel is – erre a tanórák keretein belül számos alkalommal hallhatunk példát. Az őskortól kezdve jellemzően vízpartok közelében telepedtek meg őseink, ami nem véletlen, hiszen egy éltető kincsről van szó, melyet mindig is nagy becsben tartottak. Persze időről időre vannak kivételek, ugyanis nem mindenki tiszteli az anyatermészetet úgy, ahogy az elvárható lenne. Szűkebb hazánkban, azaz Szentendrén is láthatunk erre példát, ahol a lakosok összefogtak és ZöldEndre csoportosulás néven álltak ki az általuk tapasztalt természetkárosítás ellen.

Mint ismert, Török Balázs, a Fidesz szentendrei szervezetének elnöke november 6-án „Bükkös-parti kerékpárút botrány” témában tartott sajtótájékoztatót a Szegedi utca és a Bükkös part kereszteződésénél, a híd mellett. A TV Szentendre stábja is jelen volt a fórumon, ahol Török Balázs elmondta: „Fülöp Zsolt polgármester úr azt kommunikálja Szentendre lakossága felé, hogy azért nem tud a lakossági észrevételeknek megfelelő módosításokat megvalósítani a kivitelezés kapcsán, mert azokat a kormány nem engedélyezi. Holott nem ez a valódi akadálya a kért módosítások elmaradásának, hanem az, hogy utolsó pillanatban kezdett neki az önkormányzat a projektnek, ezen ötletek így időn túl merültek fel, 45 nap alatt már nem lehet áttervezni, módosítani a projekten. Így tehát a valódi felelős a fiaskóért az, aki 4 évig hozzá sem látott a projekt elkezdéséhez, ez pedig a jelenlegi városvezetés. Hiába próbálja másra kenni a problémát Fülöp Zsolt, ez bizony az ő sara.”

A felvételen az is elhangzik, hogy Török Balázs szerint az önkormányzat annak ellenére sem egyeztetett a lakossággal, hogy erre lett volna a kivitelezést megelőzően közel négy éve. A Pesti Srácok azt emeli ki a cikkében, hogy Szentendre az előző önkormányzati ciklusban, a jobboldali városvezetés idején 250 millió forint támogatás nyert az említett kerékpárút fejlesztésre. Bár azóta hosszú időszak eltelt, a kivitelezés mégis csak idén indult el. Ezzel az a fő probléma, hogy mivel Európai Unió által támogatott projektről van szó, így szigorú szabályok vonatkoznak arról, hogy meddig kell a pályázattal elszámolni. Ez a határidő pedig 2023. december 31-e.

A sajtótájékoztató, illetve a híradások nyomán megkerestük Török Balázst is. A Fidesz szentendrei szervezetének frissen megválasztott elnöke lapunknak elmondta: a lakosság általánosságban véve lemondóan gondol az önkormányzatra, nem várnak a városvezetéstől igazából semmit.

– A kivitelezés során olyan károkat okoztak a természetnek, amelyeket a Bükkös-patak mentén élők nehezményeztek. Szerintük ugyanis sok fát vágtak ki az alapvetően helyi védett övezetnek számító területen, ráadásul természetközeli helyett ipari állapotokat hoztak létre. Hiába a védettség, semmilyen különleges figyelmet nem fordítottak a Bükkös-pataknak és környezetének megóvására. A ZöldEndre nevű csoportosulás tagjai nemcsak azt nehezményezték, hogy miért kövezték és betonozták ki egyes szakaszokon a patakmedret, hanem azt is, hogy miért nem vonták be őket a projekt előkészítésbe. Véleményük szerint az volt az egyik legfontosabb kérés, hogy a Szegedi utca és Mókus híd között a patak másik oldalán haladjon majd az út, mert ott jobban elfért volna, de természetesen ez a kérés nem teljesült – magyarázta Török Balázs.

A Mókus híd és a Szegedi utca közötti ominózus szakasz műholdfelvételről (Forrás: Google Maps)

A politikus szerint a mostani városvezetés a megválasztását követően tudott arról, hogy a támogatási összeg már az új ciklus kezdete előtt megérkezett az önkormányzat számlájára, illetve hogy a tervek is rendelkezésre álltak addigra. A projekt ennek ellenére mégsem kezdődött el időben.

– Négy évig nem történt érdemben túl sok minden. Kisebb áttervezés ugyan zajlott például az egyik híd kapcsán, ráadásul plusz forrást is kért az önkormányzat a kormányzattól, hiszen az építőipari alapanyagok árai jelentősen megemelkedtek és a korábban megítélt támogatásból már nem lehetett volna megvalósítani a beruházást. A kormányzat a kérést meghallgatva 300 millió forint támogatás megítéléséről döntött – emlékeztetett.

Török Balázs szerint a városvezetés hiába hallgatta meg a lakosság észrevételeit, sok mindent megígértek, de aztán nem történt változás. A fő probléma ez esetben az, hogy mivel a kivitelezés a végső határidőhöz képest relatíve későn kezdődött el, így már nem maradt idő arra, hogy a projektzárás előtt bármit is átterveztessenek a lakossági igények alapján, így a módosított tervek engedélyeztetésére sem lett volna lehetőség a hatóságok részéről.

Jelentősen átalakult a természeti környezet a patak egyes szakaszain (Forrás: pestisracok.hu)

A Fidesz helyi szervezetének elnöke úgy véli: ha nem 2023-ban, hanem két évvel korábban elkezdődött volna a beruházás – és nem a projekt zárása előtt próbált volna bármit is tenni az önkormányzat – akkor lett volna idő a lakossági észrevételek alapján a módosításokra. Elmondása szerint a városvezetés december 15-ig le szeretné zárni a kivitelezési munkálat, így már semmilyen esetben sem lenne elég idő új tervek készítésére.

– A városvezetés nem tud elszámolni az elmúlt négy évvel és különösképpen azzal, hogy mit tettek a projekt sikeres megvalósítása érdekében – jelentette ki Török Balázs.

A civilek aggodalma tehát duplán érthető. Egyrészt úgy vélik, hogy nem számít az ő véleményük, másrészt féltik a Bükkös-patakot és a vízfolyás gazdag élővilágát. Egyébként jogosan merül fel kérdésként az is, hogy vajon a szalagátvágás előtt (vagy után) zajlik majd-e egyfajta rehabilitáció annak érdekében, hogy valamelyest vissza lehessen állítani a természetközeli állapotokat.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.