Shen xian szellemi kulturális öröksége – Papírfaragás

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A faragott papír egyfajta papírvágás, amely az egyik hagyományos kínai kézművesség.Shen megye faragott papírja egyedülálló az ország számos papírmetszete között, ez a fajta papírvágás nem „vágott”, hanem „faragás”, a hagyomány öröklése alapján, és integrálva a kortárs kulturális tényezőkbe, megnyerte az északi papírvágás valódi jelentését „durva és erőteljes, egyszerű és egyszerű”, és megkapta a déli papírvágás varázsát „finom és elegáns, finom és finom”, egyedülálló művészi stílust alkotott, jól ismert népművészet Shandong tartomány nyugati részén.

A Shen megyei papírmetszet a Qing-dinasztia Guangxu korszakában kezdődött, és több mint 200 éves múltra tekint vissza. Vékony rizspapírból készül, és kicsi és éles faragókéssel faragják. A technikák szempontjából a papírgravírozás főként a következőkre oszlik: Yin gravírozás, yang gravírozás és vegyes yin és yang gravírozás.A kompozíció szempontjából, főként a kép és a tartalom kapcsolata alapján, több kombinációs technikát alkalmaznak, mint például a szimmetria, az egységesség, az egyensúly, a kombináció és a folytonosság. A papír faragása előtt a papírt több kötegre hajtogatják, és hamu és állati zsír bolyhos keverékére helyezik, majd a papírfaragó lassan farag egy késsel, hogy a papírt egy bizonyos modell szerint a kívánt mintává dolgozza fel.

Song Jianxun, a Shen xian papírvágás negyedik generációs leszármazottja, gyermekkora óta megszállottja a papírvágás művészetének. Több mint tíz éve élen jár a papírvágó művészeti alkotásban, több ezer helyi népi papírkivágást gyűjtött és válogatott, amelyek közül sokat a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum, a Weihai Kulturális Központ, a Liaocheng Kulturális Központ stb. Művei megtestesítik a kedvező, ünnepi, gazdag és jólétet, felkeltve az emberek jobb élet iránti vágyát és elvárásait. Manapság a Shen xian faragott papír már kisétált a Zhuanghu emberek kis udvarából, a modern design széles területére, a termékcsomagolás tervezésébe, a védjegyreklámba, a belsőépítészetbe, a ruházati tervezésbe, a bélyegtervezésbe, a színpadi művészetbe, a film- és televíziós animációba és a ragyogás egyéb aspektusaiba.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.