Vitályos Eszter: gyermekeket és felnőtteket is ellátnak a szentendrei ügyeleten

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Helyzetjelentést adott Vitályos Eszter a Pest vármegyében bevezetett új alapellátási ügyelettel kapcsolatban. Hangsúlyozta: a szóbeszéddel ellentétben Szentendrén továbbra is vegyes ügyelet működik, ahol gyermekeket és felnőtteket is ellátnak.

Pilis-Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője közölte, hogy az új alapellátási ügyelet bevezetése óta napi kapcsolatban van dr. Takács Péterrel, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, illetve az Országos Mentőszolgálat munkatársaival is. Ennek okán egy kis összefoglalót adott a rendszer bevezetése óta eltelt napok legfontosabb információiról és tapasztalatairól.

Ismertette, hogy Pest vármegye 21 ügyeleti telephelyén, szombaton és vasárnap 935 beteget láttak el az orvosok, mentőtisztek és APN szakemberek, közülük 361-en gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak.

Hétvégén 19 esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, több mint 800 beteget valamely ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 105 beteg pedig az otthonában kapta meg a szükséges ügyeleti ellátást.

Hétfőn összesen 132 beteget, kedden 101 beteget, szerdán 102 beteget kellett ellátni, ami óránként és ügyeleti helyenként kevesebb mint 1 beteget jelentett.

Sajnálatos, hogy Szentendre városvezetése is felült arra a sajtóhírre, miszerint a nagy betegszám, munkaterhelés miatt „az ellátás megoldhatatlan” a városban” – jelentette ki Vitályos Eszter.

A politikus hangsúlyozta: a Szentendrén működő vegyes ügyeletnek köszönhetően továbbra sem kell minden esetben a gyerekeket Duna túlpartjára átvinni, hiszen a felnőttek mellett a gyermekeket is ellátják.

Kérek minden ellenzéki városvezetőt, hogy ne használják az új ügyeleti alapellátást politikai hangulatkeltésre!” – tette hozzá.

Vitályos Eszter megjegyezte: ezzel szemben a szentendrei ügyeletet a 16 órától reggel 8 óráig terjedő időszakban kedden összesen 3 beteg, szerdán összesen 4 beteg kereste fel (átlagosan 0.25 beteg/óra betegforgalom), mindannyian megfelelő ellátásban részesültek.

Tehát a Pest vármegyei ügyeletekben az átlagos betegforgalom a teljes ügyeleti időszakra vetítve 2 beteg/óra volt.

A térség országgyűlési képviselője szerint az egyik legfontosabb, hogy dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár tájékoztatása alapján megerősített diszpécserszolgálat fogadja a beérkező hívásokat Pest vármegyében.

Azt viszont leszögezte, hogy életveszély esetén nem a 1830-as számot kell hívni, hanem továbbra is a 1️1️2️-es telefonszámot szükséges tárcsázni‼️

A működési és betegforgalmi adatokat az elkövetkező napokban is folyamatosan gyűjtik és elemezik annak érdekében, hogy a 1830 hívásfogadó kapacitását és az ügyeleti ellátó helyek erőforrásait a betegek igényeihez és szükségleteihez igazítsák. Az adatok szerint az első hétvégén több mint ötszázan hívták „kipróbálási céllal” a háziorvosi ügyelet telefonszámát, ezzel is növelve az ellátást kérők várakozási idejét. Ennek kapcsán tisztelettel kérek mindenkit, hogy csak akkor hívja a 1830-as vonalat, hogyha valóban segítségre van szüksége.” – fogalmazott.

Vitályos Eszter arról is ír, hogy az elmúlt hétvégi kiugróan magas hívásszám után az ügyeleti ellátáshoz újonnan csatlakozó Pest vármegyében is rövid várakozási idővel működik az ügyelet 1830-as telefonrendszere.

A vármegyéből kezdeményezett közel kétezer hívás másik, jelentékeny részében nem ellátásra, hanem valamilyen egészségügyi jellegű információra volt szüksége a telefonálónak, amit az Egészségvonal közreműködésével megkaptak. Hétfőn, kedden és szerdán az ügyeleti hívásszám a hétvégi napok számainak hatodára csökkent.

Továbbra is figyelemmel kísérem az ügyeleti ellátás működését és tájékoztatni fogom az itt élőket a legfontosabb – hiteles – információkról. Jó egészséget kívánok Mindnyájuknak‼️” – zárta gondolatát.

(Forrás és kép: Vitályos Eszter közösségi oldala)

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.