Shenxian szellemi kulturális öröksége – Bei Ci

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az Er Jia Xian, más néven „Liang Jia Xian” (Két Jia Xian), amely a Nan Ci (Déli stílusú) és Bei Ci (Északi stílusú) között oszlik meg, Kína egyik ritka hagyományos színházi műfaja. A Bei Ci Er Jia Xian a 20. század elején ered Shandong tartomány Shenxian megyéjének Chaocheng városában, Hou Sanli Ying faluban, és a nagyszülőktől származó szóbeli és gyakorlati öröklés útján maradt fenn a mai napig. Az énekhang finom, a kiejtés lágy, az előadás élénk, a dallamok változatosak és bonyolultak, nagyon népszerű és jól fogadott a Shandong tartomány délnyugati részén.

A Bei Ci Er Jia Xian negyedik generációs örököse, Zhang Daohai elmondása szerint a műfajt „Két Jia Xian”-nak nevezik, mert a hozzá használt hangszer főként négy húros, hasonló a erhu-hoz (kínai két húros hegedű), de két húrral több, így kettős hangot ad ki, nagyobb hangerejű. A zenész gyakran fém ujjvédőt visel a húrok pengetéséhez, így az hangzása csengő és erőteljes. A Bei Ci Er Jia Xian alaphangneme a B hang, az énekstílusok közé tartozik a fejhang, a második és a harmadik hang. Az ének főként a nagy hangszíneken alapul, valós és hamis hangok kombinációjával, friss és élénk, kellemes és vonzó. Az utóbbi években az örökösek, Zhang Daohe és Zhang Xiufang által rendezett főbb darabok közé tartoznak: „San Jinshi” (Három Tanulmány), „Lv Mengzheng Gan Zhai” (Lv Mengzheng böjtje), „Xiao Gu Xian” (A jólelkű fiatal hölgy), „Xiao Jie Nian” (Kis kölcsönév), „An An Song Mi” (An An rizst küld), „He Wenxiu Fang Hangzhou” (He Wenxiu meglátogatja Hangzhout), „Bao Gong An” (Bao Gong ügyei) és mások.

A Bei Ci Er Jia Xian öröklési rendje világos, zenekara erős, színészei teljes körűek, és nagyon népszerűek Liaochengben, Shenxianben, Yanggu-ban és más délnyugat-Shandong területeken. A Bei Ci Er Jia Xian fontos referenciát jelent Kína színházi történetének kutatásához, és fontos helyet foglal el a kínai színházi művészetek kincstárában. A projekt 2018-ban került fel a városi szellemi kulturális örökség listájára, 2019-ben Zhang Daohe bekerült a Liaocheng városi szellemi kulturális örökség jellegzetes örökösei közé, és többször részt vett nem öröklött projektörökösek képzésében, tovább erősítve a projekt öröklését és fejlődését.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.