Mérlegen a szentendrei projektek: visszafizetett támogatások, elhúzódó kivitelezések

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Projekthibák, hibás projektek” címmel tartotta legutóbbi sajtóreggelijét a Fidesz szentendrei szervezete. Török Balázs elnök többek az elszalasztott turisztikai területet érintő beruházásokról, a mindig emlegetett, de megvalósításig el nem jutó energetikai fejlesztésekről is tájékoztatást adott.

Az eseményen szóba kerültek kisebb projektek, is, mint például az, hogy az önkormányzat 12 millió forintot fizetett a 11-es főút forgalomszámlálására. Ez az akció felesleges pénzkidobásnak bizonyult, hiszen az eredmények lényegében nem szolgáltak új, érdemi információkkal. Másrészt pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kamerái minden nap rögzítik a teljes forgalmat, ezáltal a vállalatnak lehetnek részletes statisztikái is az útszakasz forgalmáról.

Török Balázs a sajtóreggelin arról is beszélt, hogy a Szentendrén zajló, illetve megvalósult projektek esetében gyakoriak a határidős csúszások, a késések, ennek egyik jeles példája, hogy a mostani városvezetés 3 és fél évet várt a Bükkös-patak menti kerékpárút kivitelezésével. A kései kezdés eredményeként az eredeti támogatási összeg már nem bizonyult elegendőnek, végül a kormány segítségének és többlettámogatásának köszönhetően mégis pont kerülhetett az ügy végére.

„A Kálvária út Szentendrének a legforgalmasabb, saját fenntartásában lévő útja, 12 ezer ember él mellette, számtalan intézményt is érint. Hiába volt meg 2022 őszén a forrás, a tervek és minden szükséges feltétel a felújításra, a projekt nem kezdődött el 2023 nyarán. Végül iskolaidőben álltak neki a feladatoknak, télen is zajlott a munkavégzés. Az utat már leaszfaltozták, de például járdákat még kell építeni” – mondta Török Balázs.

A helyi elnök felidézte, hogy az előző sajtóreggeli konklúziója az volt, hogy mindenféle állítással ellentétben igenis nagy összegben érkeztek városunkba fejlesztési források (önkormányzat által vagy más közület által megvalósított közfejlesztési projektekre egyaránt), amelyek összesen 9,6 milliárd forintot tesznek ki.

A mostani eseményen arról is tájékoztatást adott, hogy még annál is több forrás érkezett és lehetőség adódott ebben a ciklusban, mint amennyi megvalósult. Érdekesség, hogy a turisztikai fejlesztésekre megítélt támogatások 89 százalékát visszautalta a városvezetés és mindössze 11 százalékát használta fel.

Példaként említette, hogy az egyik a mintegy 2 milliárd forintos keretösszegű gyalogos-kerékpáros híd megépítése lett volna, ami egy nagyon látványos projektnek indult, csak elutasította Fülöp Zsolt polgármester. Ide tartozik a belvárosi csapadékvíz szétválasztására vonatkozó, 2,1 milliárd forintos projekt is, ami a közbeszerzési szakasz előtt elvérzett, most pedig a DMRV Zrt. próbálkozik a megmentésével. Sőt az uszodához és fűtőműhöz alkalmas energetikai, mintegy 1,5 milliárd forintos projektről is csak említés szintén informálódhat a lakosság, érdemi előrelépés eddig nem történt.

Turisztikai terület kapcsán három nagy projektre is kapott turisztikai támogatást Szentendre. A Dunakorzó újjáépítésének terveire, valamint a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére 120 millió forintot nyert el a város. A városháza, a Népművészetek Háza és a Templomdomb turisztikai célú fejlesztéséhez köthető tervek elkészítésére mintegy 56 millió forintot ítéltek meg az önkormányzatnak. A Postás szabadstrand fejlesztés II. ütemére mintegy 30 millió forint támogatást nyert el a város.

„Ennek a három projektnek a teljes támogatási összege mintegy 206 millió forint volt. Ez az összeg ott volt az önkormányzat számláján és a ciklus elején megvolt a támogatási szerződés is. Végül 206 millió forintból 23 millió forintot sikerült felhasználni, a tervezések kapcsán előtanulmányok készültek. A maradék támogatást nem tudták felhasználni és visszautalták, tehát nem is indították el a tervezést és a kivitelezést” – árulta el Török Balázs.

A helyi elnök érdekességként elárulta: az önkormányzat bankszámláján lévő, fel nem használt források után az állam késedelmi kamatot számíthatott volna fel. A 25 millió forintnyi összeget ugyan jogosan követelhették volna a várostól, de az állam inkább lemondott róla. Hozzátette: ha nincsenek tervek, akkor projektek sincsenek, márpedig ha egy város pályázni szeretne, akkor be kell tudni mutatni, hogy milyen beruházás megvalósítására szeretnének támogatást kérni.

Török Balázs szerint ha nincsenek tervek, akkor projektek sincsenek (Fotó: TV Szentendre)

„Szentendre lakossága el sem tudja képzelni, hogy mennyi fejlesztési hibát vétett Fülöp Zsolt polgármesterként. Ami elpuskázott százmilliókban, elmaradt milliárdos fejlesztésekben és a város számára elszalasztott években fejezhető sajnos ki. Ezt a szomorú és nehéz örökséget kell majd rendbe hoznia a polgármester utódjának” – tette hozzá Török Balázs.

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.