Shen Xian kulturális öröksége – Xiangsheng

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A xiangsheng egy népi zenei művészet előadóművészeti forma, népszerű Pekingben, Tianjinban és Hebei tartományban, elterjedt az egész országban és külföldön. A stílus jellemzői a beszéd, tanulás, humor és éneklés, a komolyság és humor keveréke, az irónia és humor által megjelenítve az igazságot, jóságot és szépséget, tükrözve a különböző életjelenségeket. Az egyszerű, érthető és tartalmas, vidám nyelvhasználat miatt nagyon népszerű a lakosság körében.

A történelmi források szerint a xiangsheng a Ming és Qing dinasztiák idején kezdődött, három fő keletkezési helyszínnel: Pekingi Tianqiao, Tianjini Quanye Chang és Nanjingi Fuzi Miao. A xiangsheng hosszú fejlődési folyamatában számos híres személyiség jelent meg, régen, mint Dongfang Shuo, Zhang Sanlu, Zhu Shaowen, és később Zhang Yongxi, Hou Baolin, Sun Shaolin, három xiangsheng mester. A jelenleg Shen Xian megyében aktív xiangsheng Zhang Yongxi tanítványai közül került ki, az öröklődési vonal világos. 2015-ben a xiangsheng nyolcadik generációs örököse, Tan Cong Shen Xian megyében megalapította a Jiuku Xiangsheng Társaságot. Előadásaikban ötvözik a sima, stabil előadást és a háromfordulatos, négyrengő technikákat, egyszerűek és visszafogottak, viccesek és humorosak, jelentősen gazdagítva a városi és vidéki lakosok szellemi és kulturális életét.

A xiangsheng alapvető tartalma a beszéd, tanulás, humor és éneklés. Beszéd: képes mondani nyelvtörőket, kötőszavakat, szavalni kezdő verseket, számláló kincseket stb. Tanulás: képes utánozni a különböző provinciák dialektusait, különböző helyi operákat, zenei művészeteket, népszerű dalokat, kereskedelmi kiáltásokat, ventriloquismot stb. Humor: képes egyedül beszélni, vicces szövegeket mondani, támasztani és összekötni a szövegeket, kettős szereplést stb. Éneklés: képes énekelni Taiping dalszövegeket, kezdő kis énekeket stb. A résztvevők számától függően lehet egyéni xiangsheng, párbeszéd xiangsheng, csoport xiangsheng és xiangsheng dráma.

A Shen Xiani Jiuku Xiangsheng Társaság megalapítása óta több mint 150 rendezvényt szervezett, tervezett és mutatott be, a Shen Xian szakmunkásképző középiskola és a Shen Xian kísérleti gimnázium zenei klubokat alapított. A Jiuku Xiangsheng Társaság a hagyományos darabok előadásán alapulva folyamatosan újít és alkot, több mint 20 saját darabot hozott létre, és a projektet 2018-ban felvették a Shen Xian nem anyagi kulturális örökségének listájára.

Borítókép: Amazingloong/Wikipédia

Megosztás.

A szerzőről

Hozzászólások lezárva.